μας επισκεφθήκατε

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Γ3*γλωσσικές ασκήσεις

1. Να χρησιμοποιήσετε σε φράσεις τις παρακάτω μετοχές [σε όποιο γένος επιθυμείτε και με τη βοήθεια λεξικού, όπου χρειάζεται]:

προσβεβλημένος/ εγγεγραμμένος/ επιτετραμμένος/δεδηλωμένος/

σεσημασμένος/εσκεμμένος/εισηγμένος/εξεζητημένος/συγκεχυμένος/ειλημμένος/βεβιασμένος


2.

Σου δίνεται ένα απόσπασμα στο οποίο ο Oυμπέρτο Έκο ασκεί κριτική σε όσους

χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Nα συνεχίσεις το κείμενο γράφοντας για τις άλλες δύο κατηγορίες (φλύαρους και επιδειξιομανείς) στις οποίες αναφέρεται ο συγγραφέας.

Προσπάθησε να έχει το κείμενό σου ειρωνικό ύφος.

 

Eίναι εύκολο να κάνουμε φτηνή κριτική στους ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων. Αλλά πριν το κάνουμε αυτό, πρέπει να διαπιστώσουμε σε ποια από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες ανήκουν.

 Πρώτα έρχονται οι ανάπηροι. Ακόμα κι αν η αναπηρία τους δεν είναι ορατή, είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το γιατρό τους ή τις Πρώτες Bοήθειες. Αξιέπαινη, λοιπόν, η τεχνολογία, διότι έθεσε αυτό το ευεργετικό εργαλείο στην υπηρεσία τους. Δεύτεροι ακολουθούν αυτοί οι οποίοι για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (διευθυντές πυροσβεστικών σταθμών ή γιατροί, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, οι οποίοι πάντοτε αναμένουν ένα φρέσκο σώμα). Γι’ αυτούς το κινητό τηλέφωνο είναι μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία υφίστανται, αλλά δεν απολαμβάνουν. (…)

Όλες οι πιο πάνω κατηγορίες αξίζουν το σεβασμό μας. Kατ’ ακρίβειαν, για τις πρώτες δύο κατηγορίες είμαστε διατεθειμένοι να ενοχληθούμε ακόμα και την ώρα που γευματίζουμε σε ένα εστιατόριο ή κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. (…)

Μένουν άλλες δύο κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.